Blog

İlişkilerdeki Problemleri Çözümü


Her ilişkide problemler yaşanır, hayatın iniş ve çıkışlarına ikili ilişkiler de illaki dahildir. Hiçbir zaman çok mutlu ya da çok mutsuz olamayız. Mutsuz zamanların içinde nasıl mutlu anlarımız varsa, mutlu zamanlarımız içinde de mutsuz anlarımızın olması kaçınılmazdır. Her sorunu çözebileceğimizi düşünürüz de, ilişkilerde girdiğimiz çıkmazlarda takılır kalır, hayatımızın her anını etkilemesine izin veririz çoğu zaman. Peki ikili ilişkilerde hayatın diğer alanlarında olmayan bir sihirli değnek var mıdır? Maalesef… Elimizdeki tek sihir, iletişim; konuşmak ve üstünü örtmemek hiçbir konunun. Yapılan bir çalışmaya göre, ikili ilişkilerde her on problemin %69!u kalıcı, %31’i ise çözülüp kapatılanlar oluyormuş. Demem o ki, konuşup anlaşıp, orta noktayı bularak kurtulduğumuz problemler de var, konuşup anlaşıp, asla çözemeyeceğimiz ancak birbirimizi dinleyerek; ne istediğimizi aktarıp, duyarak ama illaki de sonuç çözüm zorla kabul ısrarında bulunmayarak. Sadece konuşabilmek, dinlerken karşımızdakinin varlığını görerek, görüşlerine saygı duyarak, heyecan ve isteklerine dikkat kesilerek onunla bir olabilmek de, çok büyük bir çözüm ve ilişkiye yapılan çok büyük bir yatırım.

Bu bahsettiğim oranlar, sanmayın ki, sadece hali hazırda olan ilişkiniz için. Bu oranlar her ilişki için geçerli. Yani, şu andaki ilişkinizi bitirip başka bir ilişkiye başladığınızda da yine %69’a %31 oranı aynı kalacak. Çünkü o ilişkide de bir araya gelecek iki farklı insanın getirdikleriyle yeni ortak problemler ortaya çıkacak. (karakter yapıları, çevresel faktörler, aile dinamikleri vb.)

İyi giden ilişkiler için tekrarlanan problemlere saplanıp kalmamak adına, kaliteli diyalogların kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Sonuçtan çok süreç odaklı olmak, ilişkinize duygusal yatırımlar yapmak en büyük hayat kazancınız olacaktır.

Burçin Kızak