Blog

Anılarımız ve Duygularımız


Bir koku duyarız bazen tanıdık, bir oyun geçer elimize geçmişte oynadığımız, bir melodi duyarız gülümseten, bir manzaraya denk geliriz içimizi açan, bir yemek yeriz damağa tanıdık farklı bir lezzet; geçmişe gider bir anıyla birleştiriveririz.

O kokuyu kullandığımızdaki bir anı buluruz, o oyunu oynadığımız yer ve arkadaşlar düşer aklımıza, o müziğin çaldığı ortamı yaşarız bir süre, o manzaranın içindeki renklerde kayboluruz eskilerde, o yemekteki farklı lezzetin bir bileşeni bizi geçmişteki o ana ışınlar. Düşüncelere dalarız, üzerine konuşuruz, farklı duyularımızın tetiklenmesi heyecanı gülümsetir, içimiz bir değişik hareketlenir, kalbimiz bir farklı atış moduna geçer. Bu o kadar hoşumuza gider ki, gidip o kokuyu arayıp bulup tekrar kullanmak isteriz, o oyuncağı alıp oynadığımızda aynı keyfi almayı umarız, defalarca o müziği dinleyip iyi hissetmeye devam etmek isteriz.

Oysa ne kokudadır keramet, ne yemekte, ne de oyunda. Biz belli ortamlardaki deneyimlediğimiz duyguları birleştirmişizdir bu bahsedilenlerle. Geri çağırmak istediklerimiz yemekler, müzikler, kokular, oyunlar değil; onların varolduğu bazı anlardaki yaşadığımız çok özel ve beynimize kazınmış hoş duygulardır.

O koku üstünüzdeyken size öyle güzel şeyler söylenmiştir ki , duygularınız coşmuş mutluluğu tüm bedeninizde hissetmiş ve o kokuyla o sevilme hissini doyasıya yaşayıp, çivilemişsinizdir o anı. O yemeği yerken ortamda gülmekten kırılmış, şahane vakit geçirmiş , anın en yüksek duygusunu damağınızdaki tatla aynı kutuya koyup kaldırmışsınızdır bir çekmeceye. O oyunu oynarken kendinizden geçmiş, başarıyı oradaki hedefe varmakla birleştirmiş kendinizi çok iyi hissetmiş olabilirsiniz.

Bu durumlardandır ki; biz insanlar o anın materyalini özlediğimizi sanırız ancak o andaki hislerimizi, duygularımızı hatırlar, o duyguya özlem duyarız. O deneyimin bizdeki duygusudur aslında özlediğimiz. O oyuncağı alıp oynamaya başlayıp da , her elimize aldığımızda istediğimiz keyfi almamamız, o müziği defalarca dinleyip dönmeye çalıştığımız o duyguya her çalışta dönemeyişimiz bundandır.

Her daim güzel anılarınız, hoş duygu deneyimleriniz, hislerinizin en coşkulu zamanlarına gitmenizi dilerim. Yeni güzel anlar biriktirme deneyimleriniz, geçmiştekilerin kat be kat üstünde olsun. Bir düşünün, geçmişte böyle güzel anı ve duyguları yaşayan da sizsiniz. Bugün bazı şeyler yolunda gitmiyor olabilir, ancak geçmişteki bu güzel duyguların beyninizde nöron etkileşimleri mevcut, sadece aktive etmeniz gerekli. Daha önce gidilen bu yolları yeni baştan ve daha çok tecrübeyle gidebilecek olan yine sizsiniz. Gelecek tasarımlarınızda, bugünden çerçevesini çizeceğiniz yol haritanızla nice keyifli zamanlarınız, biriktireceğiniz bol neşeli anılarınız olsun.