Blog

Sizin Yeni Yılınız Ne Zaman?


Yeni yıl,yeni umutlar, yeni başlangıçlar, yeniliklere açılan yeni sayfalara yazma hissi verir insanlara. Aralık ayındaki planlar bir şekilde ertelenir. ‘Yılbaşından sonra başlarım, tamamlarım, düşünürüm, programlarım, harekete geçerim’, der, erteler insanlar.

Bir takvim vardır yaslanılan. İçinde saatler, günler, haftalar, aylar, yıllar barındıran. Güne sığdırılamayanları, gelen yıla sığdıracağını varsayar insanlar. Karar almak, bir işe başlayıp bitirmek zaten zorken; çaba bile ertelenmeye hazır bekler; bazen yorgunluktan, bazen bezginlikten, bazen tükenmişlikten, bazen de değişen hiçbir şey olmayacağı umutsuzluğundan. Her planı takvime bağlamak, yeni yılın ilk yaprağından sihirli dokunuşlar beklemek adettendir. Oysa bitmesi gerekeni bitirmenin, başlanması gerekenin heyecanı ertelenir; bazen kaygıdan, bazen korkudan, bazen belirsizliğin yarattığı boşluktan. İlk adımı atmanın, diğerlerini getireceği, rahatça yürüyebilmenin ön koşulu olduğu atlanır. Hareket almak ertelendikçe, tutulan kasların öğrenilmiş çaresizliğe dönüşmesi kaçınılmazdır. Hayat büyük bir hızla akarken, hep bir saat, bir gün, bir hafta, bir ay, bir yıl beklemek; hayatın getireceği yeniliklere, güzelliklere geç kalmayı da beraberinde getirir.

Hadi alın elinize bir kağıt ve kalem, yada dokunun klavyenizin tuşlarına. Yazın bakalım, geçtiğimiz yıl sizi neler, kimler üzdü. Bunalara rağmen ne fedakarlıklar yaptınız, neleri tolere ettiniz, hangi fedakarlıklarınız size nasıl geri döndü? Nasıl tutulup kaldınız, yada nelerle savaştınız, nelerden kaçtınız? Sizi başlangıçlardan alıkoyan nedenleriniz nelerdi?Alışılagelmiş takvimlerden medet ummak neden daha kolay geldi, kendi takviminizi yaratmak yerine?Neler değişirdi hayatınızda, tekrar tekrar olmayana hayıflanmak yerine kalkıp yeni kaslar geliştirseydiniz?

Neler hayal ederdiniz düşünmekten korkmasaydınız? Ne olsa sizi mutlu ve özgür hissettirirdi? Şu an sizi hareket etmekten korkutanın, sizi düşünmekten alıkoyarak başka şeylere yöneltip, olmadık işlerle kendinizi yorarak, kendi yolunuzu bulmanızı engellediğinin farkında mısınız? O sizi hareketsiz kılana, bir söz söyleme hakkınız olsaydı, ne derdiniz? O sözle beraber yeni bir hayata, yepyeni bir pencere açılabileceği hiç aklınıza geldi mi?

Ömrü biten takvimin yapraklarını başa sarıp, tekrar tekrar eskide kalma zamanı değil. Yeni adımlar için hiçbir zaman geç kalınmış değil. Hayatın kendisi belirli değilken, neden yeni başlangıçların belirsiz olacağı kaygısı yaşıyorsunuz?

Kalkın ve tasarlayın kendi takviminizi. Siz istediğiniz zaman başlasın yeni yıl, adım attığınız gün olsun yılbaşı. Umutları, hayalleri kendi parmak iziniz gibi biricik olan takviminize sığdırın. Hayat ileri doğru akıp gidiyor, ne geriye kürek çekme ne de olduğunuz yerde kilitlenme zamanı. Mutlu anlar, yeni sayfalar herkesin hakkı; yeter ki yeni başlangıçlardan, hayat enerjinizi yükseltecek gelecek güzel günlerden korkmayın. Her doğan gün hayatınıza yeni umutlar, mutluluklar getirsin. Kendi yeni yılınız ne zamansa, kutlu mutlu sağlıklı olsun.