Blog

Yaşam Koçluğu ve Farkındalık Yolculuğu


Kişinin kendini bulması zaman alır. Farkındalık denilen öyle hemen kendiliğinden gelişen bir şey değildir. İnsanın kendiyle başbaşa kalarak düşünmesi, eğrisiyle doğrusuyla kendini, davranışlarını, duygularını ölçüp tartması gerekir. Zordur tek başına yapması, düşünürken kendi sesini duyması gerekir çünkü. Farkındalık dediğimiz şapkayı önümüze koymaktır bazen, hayatta karşılaştığımız her sorundan başkalarını sorumlu tutmak gelişimin ve değişimin önündeki en büyük engeldir. Herkes bir şey yaptı da, sen ne yaptın yada yapmadın diye sorarlar insana o zaman. Hayat senin hayatınsa, sorumluluk almak da sana aittir çünkü.

Hayatımız boyunca 0-6 yaş döngüsünü tekrar eder dururuz. Konuşmayı, yürümeyi değil sadece, ailemizin bize olan tavrından, tavır geliştirmeyi de bu yaşlarda öğreniriz. İnsanız, kendi başının çaresine bakmak için, en uzun süre ebeveyn bakımı almak zorunda olan tek canlıyız. İlgi, sevgi ,onay ;yeme içme, barınma ihtiyacı kadar önemli. İçine doğduğumuz aileden öğreniriz sevgi vermeyi ve almayı. Onlar nasıl verir gözlemleriz. Bazen hayalkırıklığımızı saklamak, ağlamaktan çekinmek, asla hayır dememek, iyi ve uslu tanımı neyse ona göre hareket etmektir sevgi almanın yolu. Duygusal olarak rahatlamak ve onay görmek için uyarız aile şablonlarına. Gerçek duygular ifade edilemez bazı ailelerde; mutluymuş gibi, kırılmamış gibi, kızmamış gibi, örselenmemiş gibi davranmak tek kabul şartıdır. Kabul görmek her insan için önemlidir, dışlanmamak, önemsenmek için, yeterli ve değerli hissetmek için. Sonra bakarız, duygular ve duygu ifadelerimiz körelmiş, hayır demek imkansız hale gelmiş. Her hayır varlığımıza bir red gibi hissederiz. Hep uymak, hep katılmak, hep başkalarının düşüncelerini onaylamak; hayatta kalmanın tek koşulu, bir gruba ait olmanın tek yolu, biriyle beraber olmanın tek kapısı gibi gelmeye başlar.

Bu döngüyü kırıp kendimiz olmanın yolu ise farkındalıktan geçer. Kendimizi keşfetme yolculuğu, çıkacağımız en keyifli, en verimli yolculuk olacaktır. Bunun içinde önce hayatımızda bir şeylerin farklı olması gerektiği hissini duymaya başlarız. Yeni bir şeyler deneme hevesi vardır içimizde. Bu his kendimizi keşfe hazır olduğumuzun bir göstergesidir. Zaman geçmişi ve geçmiş öğretileri geride bırakma zamanıdır artık. Herkesin geçmiş hikayeleri, bunlara bağlı alışkanlıkları vardır kuşkusuz. Bunların hangilerinin ilişkilerini zedelediğini, hayatını zorlaştırdığını keşif vaktidir artık. Geçmişteki çocuğu orada bırakmak, yeni kurallar koymak, ilişkilerde kişiyi zorlayan öğrenilmiş zararlı kalıpları sırtından atma vaktidir. Hayır demesi yasaklanmış çocuk gitmeli, sınırlarını kendisi belirleyebilen yetişkin sahneye çıkmalıdır. Tüm bu yanlış alışkanlıkların geçmiş ilişkilere nasıl zararlar verdiği irdelenmeli, gelecekte nasıl ilişkilere yelken açılacağı ve ilişkilerden neler beklendiği, nasıl bir hayat düşlendiği dile gelmelidir. Duyguların serbestçe ifade bulabildiği, ancak salt duygulara kapılarak da körleşilmeyen yeni davranış şekillerinin oturmasıyla, kişi hayatını rahatça düzene sokabilir.

Yaşam koçluğu; tüm bu farkındalık süreçlerinde, kişilerin yanında olmaktır. Farkındalık yolculuğuna çıkma zamanı, kişinin hazır olduğu zamandır. Hazırsanız, yolculuk vakti için randevu alabilirsiniz :)