Blog

9 Yöntem


Çocuklarınızın değersizlik duygusu geliştirmesi ve hayat boyu ne yapsalar mutsuzluk garantili 9 yöntem size;

1-Öncelikle onları siz dünyaya getirdiniz, size bağımlı olmalı ve siz nasıl isterseniz öyle davranmaları gerekli; birey olduklarını unutun, sosyal çevreleriyle ilgili onlar da korku ve yaratın ki, sizden bağımsızlaşamasınlar.

2-Hiç güvenmeyin; bunu her söz ve davranışınızla sürekli gösterin. Sadece o andaki davranışına değil, kişiliğine de saldırın. Bolca ‘hep’ ve ‘hiç’ kullanın ki , isminin önüne koyduğunuz sıfatlarla da benlik algısını iyice zedeleyin.

3-Her yaptığını eleştirin, hiçbir olumlu davranışını sakın takdir etmeyin. Hiçbir şeyi beceremeyeceğine iyice inansın, hep yanlış yapma duygusu içine otursun.

4-Sürekli arkadaşlarıyla kıyaslayın. Her zaman ‘neden, niçin, niye ‘ , soru kalıplarıyla sorgulayın ve kendisini açıklama fırsatı bile vermeyin. Kendisini ifade etme becerisi gelişemeyeceği gibi , asla ‘hayır’ demeyi bilemesin.

5-Kıyaslama seviyenizin dozunu arttırın.Kendi hayatınızda yaptıklarınız, başarı diye algıladıklarınızla, O’nu kıyaslayın.Yetersizlik duygusu tüm benliğini sarsın.

6-Alaycı konuşun, dalga geçin söz fikir ve davranışlarıyla. Hiç bir şey demeseniz bile yandan bir gülüş , küçük bir kaale almama jesti bile yeter. Özgüveni sıfırlansın, her hareketi kısıtlansın, cesareti kırılsın.

7-Sosyal çevredeki herkesin yalancı, menfaatçi, haset, oyuncu, onu alt etmeye çalışan birer manipulsyon ustası olduğunu sürekli kafasına sokun. Kimseyle derin bağlar kuramasın, şüphecilik genel karakteri olsun. Sevildiğini ve dostları olduğunu her düşündüğünde ; bunları hatırlayıp geri çekilsin, kimsenin gerçekte O’nu sevebileceğine inanmasın; sadece sizin olsun.

8-Hata yaptığında yada sizin istediğiniz gibi davranmadığında asla affetmeyin; bağırın, küsün, sevdiği şeylerden mahrum edin. Hep kendini eksik hissedip asla bir işe başlama ve/veya deneyerek öğrenme cesareti olmasın.

9-O’nu sadece sizin istediğiniz gibi davranıp , size biat ettikçe sevdiğinizi gösterin. Koşullu sevgiye alışsın ve hep insan yüzlerini okurken , o koşulu sağladığından emin olmak için çok verici olsun. Sevgiyi hak etmek için çok çabalasın ama hiç mutlu olmasın.

*Yukardakilerin en az birini bile sürekli yapıyorsanız lütfen durun ve düşünün. Dünyaya getirip gözlerindeki yaşa kıyamadığınız evlatlarınızın mutlu, geleceğe umutla bakan, size ilerde her yaşta saygı ve sevgi beslemesi için aslında yapmanız gerekenler neler?