Blog

İçe Kapanmakla Sorunlar Çözülmüyor


Çocuklukta reddedilen, görmezden gelinen istek ve beklentiler , bir süre sonra susmayı öğretebiliyor. İstek yok sayıldığında gelen varoluşun değersizlik hissi, susarak,aslında yokmuşçasına, hiç varolmamışçasına içine çekilmeyi getiriyor. İçine çekilen çocuk, yetişkine ‘sorun teşkil etmediğine’ ikna olmaya başlarken, nasılsa ‘duyulmayacağı’ , ‘nasılsa görülmeyeceği’ inancıyla kendine çekiliyor. Küsmüyor ama sadece istendik davranışlarla hayatta kalma stratejileri geliştirmeye başlıyor.

Yetişkin hayatında , çocukken kazandığı beceriler ,varoluşunu sürdürülebilir kıldığından , bu yol en güvenli ve en bildiği yol olarak ,diğer yetişkinlerle (patron,sevgili,arkadaş vb) devam ettiriliyor.

İletişime geçse de , anlaşılamayacağından emin olmuş birey ;bu öğrenilmiş çaresizliğiyle , doğru çatışma becerileri geliştirebilmekten de uzaklaşıyor. Romantik ilişkisinde de doğru kanal kullanılmadığında, kendini çekip, içine kapanarak , aynı çocukluktaki savunma mekanizmasıyla hayatına devam ediyor. İletişim koptukça, karşı tarafın soru işaretleri artıyor. Konuşulmayan konular problem olurken, asıl problem; çözülemeyen ve kenarda istiflenen içsel çatışmalar haline geliyor. Susunca, üstünü kapatınca, yüzleşmeyince, iletişim kanallarındaki tıkanmalar ; çıkmaz sokaklarda kaybolan bireyler oluyor. Susan ve anlaşılmayı bekleyen taraf, dile getirmediklerinin karşılığını alamadığından mutsuzken, ne olduğu hakkında fikir bile yürütemeyen taraf , ortada sorun bile olduğunun farkında olmadan , mutlu ve sorunsuz bir hayat yaşadığı hissine kapılabiliyor. Susmak sorun biriktiriyor. Konuşmaya başlamak ise gün geçtikçe zorlaşıyor. Birikenlerin hangisinden başlanacağı bile sorun olup, tekrar susarak , dayanabildiği kadar dayanıyor kişi. Bir kırılma noktası ise , tüm ilişkiyi bitirebiliyor.

Oysa çözülebilecek problemlerin olduğu binlerce ilişki var. Doğru ilişki ve iletişim kanalları kurulamadığı için biten sadece doğru sevgi dilleri kullanılsa , hiç bitmeyecek, sonlanmayacak olan…. Susarak sona gelmeyin, Duyulmanın tek yolu ‘konuşmak’, varolmanın tek yolu ise’ifade’…