Blog

Elalem Kimdir?


Kendine hayrı olmayıp, sürekli başkalarının yaptıkları üzerine konuşarak, her davranışı eleştiren, yargılayan, her konu hakkında mutlaka bilgi sahibi olan, muhtemelen eğitim seviyesi yargıladığı kişilerden düşük, hayat bakışı vizyon eksikliğinden daracık, mutsuz hayatını ve olmayan aklını hasetle etrafına dağıtmak üzerine bir misyonla hareket eden kişi ve/veya kişiler topluluğudur.

Bu kişiler hayattan sürekli alacaklı olduklarını düşünürler. Kendi yapmak isteyip de yapamadıklarını bir başkası yapma cesareti gösterdiğinde ,içlerindeki kıskançlık o kadar büyür ki , ancak yargı ve eleştiri yüklü dedikodular yapmak onların içine bir nebze su serpilmesine yardımcı olur. Onlar kendi ebeveynlerinin kısıtlamaları, baskıları, korkutmaları ile kuşaktan kuşağa aktarımlara ikna olmuş, kendi farkındalığına erecek değişimi yaşamaya, öğrenmeye, düşünmeye gerek duymamışlardır.

Düşünsenize, insanoğlu bilgi edinme, sorgulama, araştırma , öğrenme, uygulamayı bir kenara bıraksaydı günümüz teknolojisine ulaşmak mümkün olur muydu?

Hayat bir seçimler süreci. Doğru yada yanlış, yaptığımız seçimlerle evriliyoruz. Kimi zaman mutlu , kimi zaman mutsuz oluyoruz. Hatalarımız olmasa, gelişmemiz de mümkün olmuyor. Sorgulamazsak gelişemiyoruz. Denemezsek ilerleyemiyoruz.

İşimizden memnun olmadığımızda bırakmak, eşimizle mutsuz olduğumuzda ayrılmak, yeni hayatlara yeni sayfalar açmak ve mutlu olmak bile elalemin onayından geçmeli gibi davranıyoruz. Giydiğimiz kıyafet, saç kesimimiz, verdiğimiz selamın şekli, gülme ağlama davranışımız bile ‘elaleme’ bağlanabiliyor bir çırpıda. Çok korkuyoruz şu elalemden. Elalemin ağzına laf vermek gibi söylemler geliştirmişiz, elalemi ciddiye almaktan vazgeçememişiz.

Hayatta herkes kendinden sorumlu. Sizle işinizde bir çok sıkıntı yaşarken, para kazanamazken, geçim sıkıntısı yaşarken, o elalem sizinle bunları yaşıyor mu? Sizler eşinizle sorunlar yaşayıp, her şeyi içinize atıp hasta olurken, elalem gelip size bakıyor mu? Yapacağınız yeni ve sizi çok heyecanlandıran atılımlara negatif söylemler türeten elalemin kendine hayrı var mı, daha önce neleri denemiş de başarmış acaba?

Kültürel değerlerimizi, geleneklerimizi korumak ve sürdürmek elbette ki önemli ancak toplum olarak birbirimizi yükseltmek yerine aşağı çekmek, motivasyonu zedelemek, mutlu olmayı engellemek üzerine kurulu, dedikodu ve haset üzerine inşa edilmiş elalem topluluğunu görmezden gelme vakti gelmedi mi henüz? Dinleyen olmazsa, konuşan susmak zorunda kalır, unutmayın.Mutlu olmaya herkesin hakkı var ve herkesin hayatı sadece bir ömürlük. Elalem işine baksın, size bir şey olmasın. :)