Blog

İşinizden Memnun musunuz?


İŞİNİZDEN MEMNUN MUSUNUZ?

Mikrofon tutup sadece bu soruyu sorarsanız, detaylara girmeden cevap istediğinizde her kuşak bunu farklı cevaplayacaktır diye düşünüyorum.

1-İşinizden memnun musunuz?

Baby boomer: Şükür işte idare ediyoruz;para sıkıntısı var ama iş olsun da ne yapalım.Hem biz kenara çekilirsek, bizden sonraki nesil batırır işi gücü, hiç güvenemeyiz, her şeyi son kez de biz kontrol edelim. Sağlam basmak lazım, icat çıkartmaya gerek yok. Şu işi fana yapmamışlar ama fazla da övmeyelim, şımarmasın, zam istemesin bir de.Tutumlu olsun herkes biraz.

2-İşinizden memnun musunuz?

X kuşağı: Patron çok mobbing yapıyor, acil işler var ,kimse doğru dürüst takip etmiyor, yine bana kaldı. Doğru dürüst maaş yok ama bana güveniyorlar, işimi de seviyorum. Bir de hep icat çıkarma der büyükler, bir iş yapmaya kalkar başarısız olursam rezil olurum, böyle devam ölene kadar.

3-İşinizden memnun musunuz?

Y kuşağı: Sorumluluklarımı yerine getirmeliyim, prosedür neyse iş ona göre yapılmalı. Bu paraya bu işin yapılacağını düşünmeleri ve bin yıl öncesinin kafasında kararlar almaları kabul edilemez. Saygılı konuşmayana saygı duymak mümkün değil.Her gün fiili olarak iş yerinde oturmanın anlamını biri çıkıp anlatabilse keşke.İşten ayrılacağım, bunlar kıymet bilmiyor.

4-İşinizden memnun musunuz?

Z kuşağı: İş memnun olunacak bir şey değildir. Ücret ve iş yükü dengeli olmalıdır. Görev tanımımdan fazlası benden istenemez. Benimle saygılı konuşulacak. İzinlerim önemlidir, izin günlerimde aranırsam telefonu açmam.Terfi için ne kadar beklemem gerekiyor? Geç geri döndünüz ve bu paraya çalışamam.

Y ve Z dışı kuşaklar, kendi aramızda Y-Z kuşağı konusunu ballandıra ballandıra dile getirmeye bayılırız.

X kuşakları olarak da ayrıca , acı çekmeye meyilli, kendi haklarına sahip çıkamayan, doğrusu kendinde hiçbir şeyi hak görmeyen kişiler olarak, çok çalışıp izin kullanmamayı, her işin üstümüze bedavaya yıkılmasını, bir teşekkür kendine çok görülünce bile yorgunluğun getirdiği hıçkırıkları içine atanlarız biz. Yargıladığımız Y-Z kuşaklarına hasedimiz aslında bizi konuşturan. Sesimiz çıkmaz, hayır demeyi bilmeyiz. Baby boomerlarca yetiştirildiğimiz için, hayatı ‘’iş’’ olarak tek kelimeyle tanımlayanlardan aldığımız terbiye diyerek kulp buluruz sindirilmişliğimize. Baby boomerlar da çok iyi tanırlar kendi yetiştirdiklerini,vur ensesine al lokmasını X lere emirle hitap edip, iş yaptırıp beğenmemektir ana felsefeleri. Zavalli X ler onay almak için bedavaya çalışırlar hayat boyu bu yüzden.

Adil olunmasını isteyen, köleliğe boyun eğmemekte direnen, kendi değerinin farkında ve bu değeri yok sayanları anında yok sayıp yoluna devam edenler onlar. Kişilik haklarına laf söyletmeyen, iş yerindeki toksik ‘’sözde aile’’ yapısına gülüp geçen, işin sadece insanca yaşamak için para kazanılması gereken bir yerden ibaret olduğunu bilenler onlar. Risk almaktan korkutularak yetişen, yeni fikirlerin uygulanmasına hep mesafeli, yeni çağın gereklilikleri yerine çağa ayak uydurmaktan imtina ederek sağlam bastığını düşünen,’’para yokçu’’ baby boomerlara, ‘’patronum sever de döver de’’ X kuşağına inat , y kuşağının da rüzgarıyla ,dünyayı değiştirecek olanlar; böyle gelmiş böyle gidercileri yanıltacak olanlar onlar. İyi ki varlar.İnsanın yaşının olması her zaman haklı olması demek değildir, gençlerden öğrenecek çok şeyi var eski kuşakların; onlar inadı bırakıp , dengede kalsın , fikirlere saygı duysun ve teşekkür etmeyi güçten düşmek olarak algılamasın yeter 